×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Természetjárás

Felfedő út a Farkas-völgyben és a Széchenyi-hegyen

Zöld körút

Túrainformációk:

Nehézség: Közepes
Távolság: 4.2 km
Időtartam: 1.1 óra
520m 200m
Összesített szintemelkedés: 157 m

Legkönnyebb becsatlokázi pontok:

- Gyermekvasút Normafa megálló
- Gyermekvasút Széchenyi-hegy végállomás
- Zöld háromszög jelzés

A Gyermekvasút Széchenyihegy végállomástól indulót túraútvonal a Farkas-völgyet és a Széchenyi-hegyet járja be. A Gyermekvasúttól induljunk észak elé a gyermekvasút mellett amíg el nem érjük a Normafa megállót. Itt kanyarodjunk balra az erdei úton. A vízmosás menétén szintén balra haladva elkezdünk ereszkedni a Farkas-völgyben. A varázslatos Farkas-völgyben ereszkedve elvarázsol minket az erdei táj. A zöld körút jelzést haladva elérünk a zöld háromszög jelzésig, ahol balra kanyarodva megkezdjük emelkedésünket a Széchenyi-hegyre. Bal oldalon egy épület mellett haladunk el, majd pár méterrel feljebb egy pillanatra letérve megpihenhetünk a Farkasvölgyi-víznyelő mellett. A víznyelő felfedezése után visszatérve a zöld körút jelzésre felfelé haladunk tovább a jelzés mentén, ami pár méterrel később jobra kanyarodik. Szintén néhány méterrel később elérjük az Úti Madonna kápolnát. Tovább haladva a Széchenyi-hegy oldalában lassanként emelkedünk a szerpentines úton. Az erdőből kiérve rétek váltják egymást, mely évszaktól függően más-más virágokkal csábít pihenésre. A jelzésen tovább haladva a réteken keresztül haladva érünk vissza a Gyermekvasút Széchenyihegy állomásához. A réteken feltétlenül álljunk meg és gyönyörködjünk a kilátásban.

Az útvonal végig a zöld körút jelzéssel van jelölve .

Nehézségi jellemzés: Az útvonal legalacsonyabban lévő része a Farkas-völgy alsó része, ahonnan folyamatosan felfelé haladunk, így az egyben lévő szintemelkedés teszi közepessé az útvonalat.