×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Természetjárás

Normafa főbb látnivalói egy körsétával

Körút a Normafánál

Túrainformációk:

Nehézség: Közepes
Távolság: 6.6 km
Időtartam: 2.0 óra
520m 200m
Összesített szintemelkedés: 234 m

A Normafa Síház mellől a gerincen a János-hegyi Erzsébet-kilátó felé indulunk. Néhány perc séta után elhaladunk az Anna-rét mellett, ahol a gyerekeket egy, a közelmúltban teljesen felújított játszótér várja. A gerincen továbbhaladva becsatlakozunk a kék körút jelzésbe, melyet a gerincen haladva követünk. Az egykori Sport Hotel után jobbra térve óriás bükkfák között haladunk, majd a gerincre visszatérve érjük el a Libegőt. A Libegő felső állomásánál lévő játszótér a fák árnyékában várja a gyermekeket. A Libegőtől az aszfaltúton is felsétálhatunk, azonban a jobb erőnlétben lévők a lépcsőt választva, a fák árnyékában érik el az János-hegyi Erzsébet-kilátót. A kilátó felfedezése után a kilátó alsó oldalán lévő murvás területről indulunk tovább az Átjáró-barlang irányába. A keskeny, szerpentinként kanyargó sétaútról időnként kilátás nyílik a Nagy-Hárs-hegy irányába. Az aszfaltutat elérve néhány méter sétával eljutunk az Átjáró-barlanghoz. Továbbhaladva becsatlakozunk a zöld háromszög jelzésbe, melyen lefelé indulunk tovább. A zöld háromszög jelzést követve, körülbelül negyedóra séta után áthaladunk a Libegő alatt, és elérjük a Tündér-hegyi kőfejtő pihenőt. A kőfejtő után balra tér le a zöld háromszög jelzés, és néhány méter megtétele után megérkezünk a Tündér-sziklához. Továbbra is a zöld háromszöget követjük, amíg el nem érjük a zöld csík jelzést, melyen jobbra letérve haladunk tovább. A zöld csík jelzést követve elsétálunk a Disznófő-forrás, majd a Kossuth-emlékmű mellett, elhaladunk az Anna-rét alatt, a Kis-Egyetemi és a Nagy-Egyetemi lejtők tetején, míg el nem érjük Normafát.

Nehézségi jellemzés: Az útvonal a kilátó előtti szakaszt leszámítva meredek szakaszt nem tartalmaz. A Tündér-sziklától hosszabb, de egyeneletes és enyhe lejtésű emelekedőn haladunk. Az út könnyen járható, közepes besorolását a folyamatos emelkedő és a kilátó előtti szakasz indokolja.

Jó fizikumban lévő kirándulóknak a besorolás: könnyű.