×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Svábhegyi Csillagvizsgáló

Svábhegyi Csillagvizsgáló

 

Svábhegyi Csillagvizsgáló
 

2019. novemberében megnyitotta kapuit a Svábhegyi Csillagvizsgáló, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont interaktív csillagászati élményközpontja, hogy a Világegyetem szépségét és a tudomány eredményeit elérhetővé közelségbe hozza mindenki számára. A közel 100 éves ősfás parkban hazánk legnagyobb bemutató csillagvizsgálójában az ország legnagyobb bemutató távcsöveivel, mind nappal, mind este csodálhatják az érdeklődők az égbolt csodáit. Nappal speciális naptávcsövekkel a napkitöréseket és napfoltokat figyelhetik meg különböző hullámhosszokon, míg az esti bemutatókon lézertollas csillagkép-túrán vehetnek részt a látogatók, távcsövekkel pedig hihetetlen részletességgel vizsgálhatják meg a Holdkrátereket, a Jupiter felhősávjait és holdjait, vagy a Szaturnusz gyűrűi közti réseket, színes csillagpárokat, felrobbant csillagok maradványait, csillagközi gázködöket, szikrázó csillaghalmazokat. A Svábhegyi Csillagvizsgáló előadótermében mikroszkópok alatt vizsgálhatók meg meteorit-gyűjteményünk különlegességei, így például holdi, marsi vagy a Merkúrról származó meteoritok, melyek közül többet akár kézbe is vehetnek a látogatók. Mindezeket az élményeket szakemberek, csillagász előadók vezetésével és a kutatási eredmények első kézből közérthetően magyarázzák el a látogatóknak. Érdekes programokkal vár mindenkit a Svábhegyi Csillagvizsgáló, akit érdekel a csillagászat és űrkutatás!


https://www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu


 

 

Képek a Csillagvizsgálóról:
 

    
 

     
 

   
 

 

(Fotó: Svábhegyi Csillagvizsgáló)