×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Nordic walking

Nordic walking

A Normafán az egyik legfiatalabb sport, de a népszerűsége folyamatosan növekszik. Leginkább a gyalogos túrázás és a sífutás ötvözetének tekinthető, így mind a gyalogos túraútvonalaink, mind a sífutó útvonalak alkalmasak a gyakorlására.

 

Különösen ajánljuk a hegygerinctől délre a Jánoshegyi út és a Gyermekvasút közötti erdőben az úgynevezett „MHK Kör” nevű útvonalat. A mintegy 5 km hosszú pálya legkönnyebben elérhető beszállási pontja a „Székely kapu mögött található, de elhalad a Libegő felső állomásának közelében is. Az „MHK Kör” egyenletesen halad jelentősebb emelkedők vagy lejtők nélkül.

 

A Kis-Norma tetejéről rendszeresen indulnak Bozsik Anna sífutó olimpikon szervezésében oktatások és túrák, illetve a Vasas SC vezetőedzője Holló Miklós többszörös sífutó olimpikon is tart rendszeresen edzéseket a Vasas SC. Anna rét melletti síházából  indulva.

 

Kérjük a Nordic Walking-ot űzőket, hogy erre a sportra ne használják a Jánoshegyi út mentén található rugalmas gumi futópályát, mert a bot károsítja a pálya anyagát, és a futásnál lassabb mozgás akadályozza a futókat.