×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Látnivalók

Úti Madonna Kápolna

Túra Természetjárás Vallás Épített elemek

A Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomásának közelében, a Farkas-völgyben található az Úti Magdolna kápolna.

A Gyermekvasúttól a zöld háromszög jelzést követve a sínekkel ellentétes irányba, az erdőben kb. 20 perc sétával érhetjük el a kápolnát. Története az 1880-as évekbe nyúlik vissza, mikor a terület Berger János teológus birtokában volt. Ő épített egy nyaralót a Farkas-völgyben (ma is látható, igaz jelentősen átalakítva). Nyaralójától pár száz méterre Isten dicsőségére egy egyszerű, kőből és fából készült kis kápolnát emelt. A korabeli leírások szerint az 1914-ben még pompás erdei szent hely 1936-ra már igen elhanyagolttá vált. Ennek ellenére még a II. világháború után is működött, karácsonykor éjféli misét is tartottak benne az erdőbe zarándoklóknak. Egy alkalommal azonban orosz katonák jelentek meg, ledöntötték és lóval elvontatták a kápolna tornyát és keresztjét. A kis épület ekkor még zárható volt, vasrács védte, csak a nyugati oldaláról lehetett bejutni egy ajtón. A katonák tette azonban előrevetítette szomorú sorsát: a kápolnát feltörték, minden mozdíthatót elvittek belőle, csak a kazettás mennyezet maradt meg épségben.

 

A szent hely megmentésére összefogott a Farkasvölgyi Baráti Kör, a Magyar Cserkészszövetség és a Pilisi Parkerdőgazdaság. A helyreállítás Ifj. Madarassy Walter szobrász-restaurátor irányításával 1998. június 13-án fejeződött be. A munkálatok a korabeli dokumentumok figyelembe vételével történtek. Rá egy évre a kápolna tetejére visszakerült a fatorony is.

 

A kápolnát elhagyva érünk a Farkas-völgybe, itt találjuk Berger János, az építtető villáját - bár jelentősen átalakították azóta az újabb és újabb tulajdonosok. A Farkas-völgy nevének eredetével kapcsolatban két változat is él: az első szerint tényleg éltek itt farkasok (Siklóssy László "Svábhegy" című 1929-es könyvében egy tanú el is meséli, miképpen fosztották ki a farkasok az élelmiszeres padlását), a másik szerint a völgyben korábban nagy mennyiségben termő gyógynövényről, a farkasalmáról kapta a nevét. 
 

Minden év október első vasárnapján 11 órakor misét tartanak a kápolnánál.