×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Látnivalók

Széchenyi-hegy

Túra Természetjárás

A Széchenyi-hegy a Gyermekvasút végállomásánál lévő fennsík, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Budaörs irányába. A fennsík körülbelül 450 méter magasan fekszik, nagyrészt rét és cserje található rajta.

A Széchenyi-hegy a budapesti kirándulók körében nagy múltra tekint vissza. 1890-től a Fogaskerekűvel is elérhető vált a terület, melynek köszönhetően a terület látogatottsága, népszerűsége is növekedésnek indult.

 

1915. és 1951. között kitűnő minőségű golfpálya várta a sportág szerelmeseit. A főváros első golfpályája alkalmas volt nemzetközi versenyek megrendezésére is, valamint itt rendezték 1922-ben az első páros bajnokságot is.

 

A Széchenyi hegyen épült meg 1955-ben az első, 60 méter magas adótorony, mely 1958-tól a rendszeres TV adást sugározta, 1975-ben pedig felépült mellé a ma is üzemben lévő, 192 magas antennatorony.

 

1948-ban itt kezdték meg a Gyermekvasút építését, ami a Széchenyi-hegy végállomásról 3 km hosszan már abban az évben elindult.

 

A fennsíkon a zöld kereszt és a zöld háromszög turistajelzés található, melyeken haladva könnyen be tudjuk barangolni a Széchenyi-hegy erdeit és rétjeit.

 

A Széchenyi-hegy könnyen elérhető a Gyermekvasúttal Hűvösvölgy felől, vagy akár a Fogaskerekűvel is.