Látnivalók

Makkosmária

Túra Természetjárás

Makkosmária Budapest és Budakeszi határán, a Gyermekvasút János-hegy és Virágvölgy állomásaitól erdei sétával könnyen megközelíthető kirándulóhely, széles, füves rét.

Nevét egy legenda szerint arról kapta, hogy az itt álló kisebb kápolna a törökdúlás idején elpusztult, és a benne őrzött Szűz Mária képet a környékbeliek egy tölgyfa törzsére akasztva őrizték. A ma itt található Mária kép természetesen csak az eredeti festmény másolata.

 

A rét szélén épült trinitárius templomot 1748-ban alapították. A templom nem csupán műemlék, hanem mind a mai napig használják: vasárnaponként misét tartanak, egyházi esküvők és keresztelők színhelye. A templom és a kertjében alapított temető keresztény zarándokhelynek számít.

 

A makkosmáriai rét kedvelt erdei pihenőhely. A rét szélén esőház található. A hely családi piknikezésre és iskolai szabadtéri programok megtartására is alkalmas.

 

Makkosmária erdei sétautak találkozási pontjánál található. Völgy felé haladva számos kirándulás célpontjaként, hegynek felfelé haladva kirándulások kezdőpontjaként szolgálhat. Jelzett erdei sétautak vezetnek ide Budakeszi, Csillebérc, Virágvölgy, Normafa és a János-hegy felől.

 

A rét széléről induló betonúton Budakeszi nyaraló- és villanegyedén keresztülhaladva lehet eljutni a Moszkva térig közlekedő 22-es autóbuszhoz. Az út igen rossz állapotú, gépkocsival vagy autóbusszal nagyon nehezen járható.

 

A Gyermekvasút János-hegy állomásáról Makkosmáriára erdei sétaúton, a piros sáv jelzést követve közelíthető meg.

 

Virágvölgy állomásról indulva az állomás Széchenyi-hegy felőli oldalán található útátjárón át, jelzetlen erdei úton kell elindulni. A Virágvölgybe érve több széles erdei út találkozásánál jobbra fordulva kell tovább ereszkedni a völgybe. Egy esőház után a balról betorkolló zöld kereszt jelzést követve lehet eljutni Makkosmáriára.