×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Látnivalók

Kossuth-emlékmű

Túra Természetjárás Kultúra Épített elemek

1837. május 5-re virradó éjjel, hajnali egykor Kossuth a ma már nem létező Istenszeme fogadóban pihent, amikor letartóztatta, majd a Budai várba szállította sárvári Eötvös József királyi császári tisztviselő és gróf Thurn József kapitány 50 gránátos katona kíséretében. Innen rossz ómenképpen ugyanazon börtönök egyikébe zárták, ahonnan 1795. május 20-án Martinovicsot, Hajnóczyt, Sigrayt és társaikat vérmezőre, kivégzésre küldtek. Rabságáról Kossuth a következőképp nyilatkozott: „Életemből két évet veszítek ugyan, de cserébe nyertem érette egész későbbi életemet.”

 

Az emlékmű, mely a Mátyáshegyi út és a Tündérhegyi út találkozásánál áll, 1913-ban készült el a Zugligeti Egyesület tagjainak jóvoltából, és a kormányzó letartóztatásának helyszínére emlékeztet. Megalkotója Tóth István, elkészültét Gerster Kálmán, a Kossuth-mauzóleum építésze felügyelte. A szobrászművész által alkotott, másfélszeres életnagyságú szobor terméskövekből felépített, lépcsőzetes kiképzésű talapzatra épült. A mellszobor talapzatán lévő domborművet, mely Kossuth letartóztatását ábrázolja, 1945-ben eltulajdonították, ennek pontos másolatát 1999-ben helyezték el az emlékművön. Az emlékmű fontosságát jelzi, hogy ez volt az első Kossuth-emlékmű az országban.