Látnivalók

Erzsébet-térdeplő

Természetjárás Vallás

Az Erzsébet-térdeplő pihenőhely a Normafa és a Jánoshegyi Erzsébet-kilátó közötti gerincen helyezkedik el körülbelül félúton, a gerinctől nyugatra. A pihenőhelyen az emlékhely mellett esőbeálló és tűzrakóhely is található.

Az Erzsébet-térdepló emlékhely a kék körút turistajelzés mellett, a Jánoshegyi út mellett közvetlen közelében található. A pihenőhelyen a térdeplő mellett padok, esőbeálló és tűzrakóhely is található.

Megközelítése:
Legegyszerűbben a Normafáról induló kék körúton érhető el, az egykori Sport Hotel után néhány méterre a Jánoshegyi út túloldalán.
A Libegőtől is a kék körutat követve érjük el a pihenőhelyet.


Története:

   A Jánoshegyi út mentén található Erzsébet királyné emlékhelyet több elnevezéssel is számon tartja a helyi lakosság. Erzsébet-térdeplőként is ismeretes az emlékhely, mely egy imazsámolyt és egy Mária képet foglal magában. A János-hegyet a Normafával összekötő út mentén már az 1800-as évek kezdetén egy Mária-kép függött egy terebélyes bükkfán. Az emlékhely építői a királyné halála után a tiszteletére készítették el az Erzsébet-térdeplőt. Idővel azonban a térdeplő, valamint a térdeplőnél elhelyezett Stróbl Alajos Erzsébet-mellszobra eltűnt, majd az emlékhelyen a Mária-képet tartó bükkfa elpusztult.

 

   Mindazon kezdeményezések alapját, melyek a térdeplőt, majd a kilátót létrehozták, a királynő látogatásai jelentették. A környék Erzsébet királyné kedvenc kirándulóhelyének számított, látogatásaival kapcsolatban számos történet látott napvilágot. Egyik alkalommal például, a hirtelen támadt rossz idő miatt a királyné egy rozoga szekéren vitette le magát a Disznófőig. A szekér éppen rőzsét szállított, a királyné kérésére terhüket azonban lerakták. Egy másik alkalommal egy környékbeli utcazenész cigánygyerek őfelségét a Szép Juhászné vendéglőig kísérte hegedűszóval. Az utókor a királyné emlékét kívánván megőrizni állította a János-hegy tetején a kőből készült Erzsébet-kilátót.