×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Látnivalók

Átjáró-barlang

Túra Természetjárás

A Jánoshegyi Átjáró barlang kiváló célpont minden korosztálynak

A János-hegyi Átjáró-barlang (más néven a János-hegyi átjáró) a kilátótól néhány perces sétára található, kb. 18 méter hosszú barlang. Érdekessége, hogy 2 bejárata által átjárható, kényelmesen ki lehet benne egyenesedni felnőtteknek is. A dolomitban kialakult képződményt először 1900-ban említették, majd többen foglalkoztak történetével, kialakulásával és felmérésével is. 1960-ban egy feltárás során még hematit rögöt is találtak itt, melynek vastartalma 90%-os volt. Kialakulásáról a kutatóknak nincs egybehangzó véleménye. Míg egyesek természetes kialakulását támogatják, mások azt vallják, hogy emberi kéz által alakult ki. Bármelyik kialakulás is igaz, mindenképpen érdemes ide ellátogatni és végigmenni a belsejében, mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes élmény lesz.

 

Könnyen megközelíthető a Libegő felső állomásától, az Erzsébet-kilátótól, de egy kisebb kirándulás során Szépjuhászné megállótól is.

 

Megközelíthetősége:

 

Gyermekvasúttal: Szépjuhászné megállóhelytől a piros csík turistajelzés mentén, majd a Jánoshegyi úton kb. 1,5 km, kb. 22 perc

Gyermekvasúttal: Jánoshegyi megállóhelytől a piros csík, majd a zöld háromszög turistajelzés mentén kb. 1,3 km, kb. 20 perc

Libegővel: Libegő felső állomásától a zöld háromszög, majd a zöld barlang turistajelzés mentén kb. 500 méter, kb. 7 perc.

Normafától (21, 21A busz): kék kör, majd a Libegőtől zöld háromszög, végül a zöld barlang turistajelzés mentén kb. 2,3 km, kb. 35 perc

 

Az Erzsébet-kilátótól bátrabb és rutinosabb túrázóknak a táblával jelölt szerpentin ösvényt ajánljuk.

 (Fotó: Normafa Park)