Látnivalók

Anna-réti kápolna

Vallás Épített elemek

Az Anna-rét Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Normafától mindössze néhány perc sétára. A közel 2 hektáros réten játszótér, 6 tűzrakóhely és egy kis erdei kápolna (Szent Anna-kápolna) található. A mellette lévő Szaniszló-réttel a teljes mérete közel 3,5 hektár.

1825 és 1830 között az Anna-rét szélén kis erdei kápolna épült, Szent Anna tiszteletére. Ezt követően a kápolna rendkívül népszerű zarándokhellyé vált. Anna-napokon zarándoklatokat vezettek a kápolnához Budakesziről és az angol kisasszonyok Zugligeti zárdájától.

A Szent Anna-kápolna túlélte a második világháborút, 1952-53 körül kommunista munkásszervezetek nagygyűlésének eredményeképp a kápolnát lerombolták. A kápolna emlékét csupán a mellett elterülő rét neve őrizte meg.  Jó néhány esztendeig egy Szent Anna-kép dacolt még az időjárás viszontagságaival, egy vadgesztenyefára akasztva.

Az újjáépítésre a rendszerváltás után 1992-ben került sor a Budapest-Zugliget egyesület megalakulásának 100. évfordulójára a Salamin család segítségével, széleskörű társadalmi összefogás mellett.