×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

 • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
 • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Közlekedés

NORMAFÁRA

 

21 busz

A 21-es busz menetrend szerint a Széll Kálmán tér és a MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) között közlekedik. A Normafa Park busszal kényelmesen, a Széll Kálmán tértől 19 perc alatt elérhető. A Normafa Gyermekvasútnál leszállva át lehet szállni a Gyermekvasútra.

 

21 A busz

A 21-es busz menetrend szerint a Széll Kálmán tér és a Normafa között közlekedik. 17 megálló megtétele után a busz a Széll Kálmán tértől 19 perc alatt ér fel a Normafára. A Normafa Gyermekvasútnál leszállva át lehet szállni a Gyermekvasútra.

 

212 busz

A 212-es busz menetrend szerint hétköznap csak a Boráros tértől Szvábhegyig közlekedik, azonban hétvégén hosszabb útvonalon, egészen Normafáig jönnek a buszok. A Normafa Gyermekvasútnál leszállva át lehet szállni a Gyermekvasútra


 

SZÉPJUHÁSZNÉ ÁLLOMÁSRA

 

A 22, 22 A, 222 buszokkal Széll Kálmán térről néhány perc alatt lehet eljutni Szépjuhászné állomásra, ahonnan erdei utakon lehet kirándulni a Normafa irányába. Szépjuhásznél állomásról a piros csík jelzést követve a Jánoshegyi Erzsébet-kilátóhoz jutunk, vagy a zöld kereszt, később a zöld háromszög jelzét követve a Libegő felső állomásához érünk el.

 

22 busz

A 22-es busz a Széll Kálmán tértől 14 perces menetidővel jut el Szépjuhászné állomásra, míg Budakeszi Tesco-Parkcenter állomásról a menetidő 13 perc.

 

22 A Busz

A 22 A jelzésű busz a Széll Kálmán tértől 14 perces menetidővel jut el Szépjuhászné állomásra, míg Budakeszi Dózsa György térről a menetidő mindössze 8 perc.

 

222 Busz 

A 222 jelzésű busszal a menetidő Széll Kálmán térről Szépjuhászné állomásra 17 perc, míg Budakeszi Honfoglalás sétányról 8 perc alatt visz el Szépjuhásznél állomásra.

 

SZÉCHENYI-HEGYRE

 

53 busz

Mindszenty József bíboros tértől a zöld kereszt jelzést követve közel 300 méter után érjük el az erdőt. A zöld kereszt jelzés a Széchenyi hegyre vezet.

 

HARANG-VÖLGYBE

 

155 busz

A 155-ös busz Széll Kálmán tér és a Zugligeti út megálló közlekedik, végállomása a Harang-völgy aljában található, ahonnan a völgy néhány perces sétával érhető el.

 

LIBEGŐHÖZ

 

291 busz

A 291-es jelzésű busz a Nyugati pályaudvar és a Libegő Zugligeti állomása között közlekedik. A teljes menetidő 28 perc. Zugligeti út 64. állomáson leszállva a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont épületéhez érkezünk, míg a végállomáson leszállva a Libegő alsó állomásához jutunk. A zöld háromszög turistajelzésen indulva érjük el a Normafa Park területét.

A Fogaskerekű Budapest egyik legrégebbi közlekedési eszköze, mellyel a Széchenyi-hegyre lehet könnyen feljutni, ahonnan kiváló kirándulásokat lehet indíteni az erdei turistautakon.

 

Alsó végállomása a Városmajorban, a Széll Kálmán térhez közel található. A Széll Kálmán térről a 22, 22A, 155 vagy 222 jelzésű busszal, vagy a 56, 59, 61 villamossal a Városmajor megállóig utazva közelíthető meg. Felső végállomása a Széchenyi-hegyen, az egykori Panoráma Szálló közvetlen közelében, alig 200 méterre a Gyermekvasút azonos nevű állomásától helyezkedik el.

A Fogaskerekűről többet ide kattintva olvashat.

A Gyermekvasút

A Gyermekvasút Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy között közlekedik 11,2 km hosszan. A teljes hossz időtartama közel 45 perc alatt teszi meg. A Normafa Park területén a következő megállóhelyeken áll meg:

 • Széchenyihegy végállomás
 • Normafa
 • Virágvölgy
 • Jánoshegy
 • Vadaspark

 

FIGYELEM!
A Zugligeti Libegő őszi karbantartása 2020. október 12-16. között lesz, mely időszak alatt a Libegő nem közlekedik.

 

A Libegő alsó állomása a 291-es busszal közelíthető meg. 

A Libegő felső állomása 487 méter tengerszint feletti magasságban, a János-hegy lábánál található.


A Libegőről bővebben IDE kattintva olvashat.

 

Nyitvatartás:
 

Egész évben minden nap az alábbiak szerint:
 

Január       
      

10:00 - 15:30
 

Február        
   

10:00 - 16:00
 

Március     
      

10:00 - 17:00
 

Április   
          

10:00 - 18:00
 

Május     
         

10:00 - 19:00
 

Június        
     

Csak hétvégenként 10:00 - 19:00
 

Július            
  

Csak hétvégenként 10:00 - 19:00
 

Augusztus
 

10:00 - 19:00
 

Szeptember
 

10:00 - 18:00
 

Október 1-28
 

10:00 - 17:00
 

Október 29-31
 

10:00 - 16:00
 

November
 

10:00 - 15:30
 

December
 

10:00 - 15:30
 

 


Jegytípusok
 

 

 


Felnőttjegy
 

 

1200 Ft  


Gyermekjegy  
 

 3 - 18 éves korig*   

600 Ft


Felnőtt retúrjegy
 

 

1600 Ft


Gyermek retúrjegy
 

 3 - 18 éves korig*

800 Ft

 

* A 3. életév betöltésétől a 19. életév betöltését megelőző napig.

A Libegő használata 3 éves kor alatt díjmentes.

Nyugdíjas és egyéb utazási kedvezmény nem vehető igénybe.

Kutya (és kisállat) csak hordozótáskában szállítható teljes árú menetjegy megváltásával.


 

Minden páros héten hétfőn - kivéve ünnep- és munkaszüneti napon - karbantartást végzünk, amikor a szolgáltatás szünetel.


A Libegő elérhetősége: 06 1 394 3764
 
A Zugligeti Libegő a BKV Zrt. honlapján előre meghirdetett nyitva tartási idejében is korlátozhatja szolgáltatása igénybe vételét rossz idő esetén, karbantartás, vagy műszaki hiba elhárítása idejére, így kérjük érdeklődjön időben, hogy működik-e éppen a szállítópálya!

A parkolókat a térképen tudja megnézni, melyhez útvonaltervező áll rendelkezésre.
 
A Normafánál a parkolás ingyenes, ennek eredményeként a forgalmas időszakokban (tavasszal és ősszel a kirándulóidőben, míg télen a havas hétvégéken) a parkolók hamar megtelnek és az üres hely keresése sok időt vesz igénybe. 

Javasoljuk, hogy használja a közösségi közlekedést.

Országúti kerékpárral a Budakeszi útról, valamint a Konkoly-Thege Miklós útról a Jánoshegyi út, valamint a Budakeszi útról és a Mátyás király útról a Tündérhegyi út járható be. 
 

Jelenleg a Normafánál a Mátyás király út, Tündérhegyi út, Jánoshegyi úton van kijelölt kerékpáros útvonal. Ezeken kívül csak akkor használhatók az erdei utak, ha nem tartoznak természetvédelmi területbe és nem kijelölt turistautak.
 

A kerékpározást az erdőben néhány egyszerű szabály betartása teszi biztonságossá. Mindenkit arra kérünk, olvassa el és tartsa be őket!
 

 • Jelzett turistaúton csak akkor tekerhetsz, ha kerékpáros útként is ki van jelölve.
 • A KRESZ szabályai az erdei kerékpáros utakon is érvényesek.
 • Mindig az útviszonyoknak megfelelően válaszd meg a sebességedet, ami az erdőben legfeljebb  30 km/óra lehet.
 • Az erdészeti utakon kijelölt kerékpáros útvonalakon rosszul belátható, egyenetlen úttestű szakaszok, nagy lejtésű utak, kis ívű kanyarok, gépjármű és munkagép forgalom várható.
 • Természetvédelmi területeken a kijelölt kerékpáros és turista utakról letérni nem szabad.
 • Az utat mindenki csak saját felelősségre veheti igénybe.

 

Sokan használják a normafai lejtőket downhill kerékpározásra is. Ez jelenleg a fentiek alapján az egész területen nem megengedett. Jelenleg folynak egyeztetések elkülönített útvonalak kijelöléséről, ahol szabályok betartása mellett hódolni lehet majd ennek a veszélyes, de kétség kívül izgalmas sportnak. Az elmúlt időszakban több balesetben nem csak a downhill kerékpárosok, hanem utak keresztezésénél vétlen gyalogosok, túrázók is megsérültek. Kérünk mindenkit ismételten a szabályok betartására.

 

A sétányon 12 év felett tilos a kerékpározás!

 

Kérjük, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogosokra és a gyermekekre!

 

 

Érkezési irány

Érkezési pont

Turistaút jelzése

Rácz Aladár utca

Rácz Aladár utca

zöld kereszt

Ördög orom

Edvi Illés utca

zöld háromszög

Makkosmária

Székely-kapu

zöld kereszt

Csacsi-rét

Virág-völgy

sárga kereszt

Mária-kép

Jánoshegyi-gyermekvasút mh.

piros csík

Budakeszi vadaspark

Libegő felső állomás

sárga kereszt

Szépjuhászné

Erzsébet-kilátó

piros csík

Budakeszi út

Tündér-szikla

zöld csík

 

Harangvölgyi út

Harang-völgy

Jelzéssel nem jelölt
Harangvölgyi út
 


Más úton érkezne? Tervezze meg saját útját IDE kattintva!