Hírek

2020 július 09.

Civilekkel, érdekvédőkkel, képviselőkkel egyeztetett a Normafa jövőjéről az Önkormányzat


Két témában kezdeményezett prezentációval egybekötött egyeztetést a Hegyvidéki Önkormányzat. A Síház mellett lévő aszfalt burkolatú parkoló és buszforduló jövője, illetve a Normafa értékeit bemutató, a Libegő felső állomásától induló lombkorona sétány tervei szerepeltek a Normafa Síházban tartott mai beszélgetés napirendjén.

 A délelőtti egyeztetésre a meghívást a WWF, a Védegylet, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének XII. kerületi szervezete, és a Normafa - természetesen facebook-oldal képviselői fogadták el. A bemutatott tervekkel kapcsolatban fontos és értékes észrevételeket fogalmaztak meg a jelenlévők. A jelenleg védett területen fekvő parkoló és buszforduló helyét az önkormányzat zöld növények, fák telepítésével kívánja rehabilitálni, és a jelenleginél korszerűbb szolgáltatópavilonokat szeretne itt elhelyezni. Az elbontott beton helyén, a pavilonok megközelítéséhez ösvények kialakítása szükséges, amelyekkel kapcsolatban többféle igény fogalmazódott meg a résztvevők részéről.

A Védegylet képviselője a sétányok minimálisra csökkentését, még több fa ültetését javasolta. A sétányok burkolatának kiválasztásakor elsődleges szempontként javasolta, hogy az alkalmas legyen a víz elvezetésére, a lehulló csapadék helyben történő szikkasztására.

Mind a mozgáskorlátozottak, mind a nagycsaládosok a műgyantával stabilizált murvát és a természetes anyagból készült térkövet részesítenék előnyben, így számukra is megközelíthetők lennének a kiszolgáló egységek, játszófelületek.

Az önkormányzat a lombkorona sétány megépítésével az Anna-rétre és a gerincre látogató tömeg széthúzását szeretné elérni, és a Libegő használatára ösztönözné a Normafára látogatók jelentős részét. Így az autós forgalom és ezzel együtt a környezeti terhelés is mérséklődhetne.

A civil szervezetek közül a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak képviselői is üdvözölték a terveket. Mint mondták, végre kerekesszékkel és babakocsival is bejárható lenne a terület, amire jelenleg nincs mód.

A délutáni egyeztetésre az önkormányzati képviselők kaptak meghívást, közülük a Demokratikus Koalíció, az LMP, a Fidesz és a KDNP képviselői jelentek meg. A közel kétórás egyeztetésen is tetszést aratott a terepszinten vezetett, és csak meghatározott pontokon a lombkorona szintjére emelkedő sétány terve. Az önkormányzat célja, hogy kevesebb parkoló legyen a hegyen és a hamarosan megújuló Libegővel közelítsék meg a területet az odalátogatók. A megújuló sétány lehetővé teszi, hogy a Normafa park évtizedek múlva is színvonalas és kulturált kikapcsolódást nyújtson az odalátogatók számára.

További aktualitások

Közérdekű 2020 szeptember 10.
Normafa erdőlátogatási házirend
Közérdekű 2020 szeptember 08.
Erzsébet királynénak köszönhetjük Budapest legszebb kilátóját
Közérdekű 2020 július 22.
Havasi cincérek jelentek meg a Normafán
Összes