×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Hírek

2020 július 09.

Civilekkel, érdekvédőkkel, képviselőkkel egyeztetett a Normafa jövőjéről az Önkormányzat


Két témában kezdeményezett prezentációval egybekötött egyeztetést a Hegyvidéki Önkormányzat. A Síház mellett lévő aszfalt burkolatú parkoló és buszforduló jövője, illetve a Normafa értékeit bemutató, a Libegő felső állomásától induló lombkorona sétány tervei szerepeltek a Normafa Síházban tartott mai beszélgetés napirendjén.

 A délelőtti egyeztetésre a meghívást a WWF, a Védegylet, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének XII. kerületi szervezete, és a Normafa - természetesen facebook-oldal képviselői fogadták el. A bemutatott tervekkel kapcsolatban fontos és értékes észrevételeket fogalmaztak meg a jelenlévők. A jelenleg védett területen fekvő parkoló és buszforduló helyét az önkormányzat zöld növények, fák telepítésével kívánja rehabilitálni, és a jelenleginél korszerűbb szolgáltatópavilonokat szeretne itt elhelyezni. Az elbontott beton helyén, a pavilonok megközelítéséhez ösvények kialakítása szükséges, amelyekkel kapcsolatban többféle igény fogalmazódott meg a résztvevők részéről.

A Védegylet képviselője a sétányok minimálisra csökkentését, még több fa ültetését javasolta. A sétányok burkolatának kiválasztásakor elsődleges szempontként javasolta, hogy az alkalmas legyen a víz elvezetésére, a lehulló csapadék helyben történő szikkasztására.

Mind a mozgáskorlátozottak, mind a nagycsaládosok a műgyantával stabilizált murvát és a természetes anyagból készült térkövet részesítenék előnyben, így számukra is megközelíthetők lennének a kiszolgáló egységek, játszófelületek.

Az önkormányzat a lombkorona sétány megépítésével az Anna-rétre és a gerincre látogató tömeg széthúzását szeretné elérni, és a Libegő használatára ösztönözné a Normafára látogatók jelentős részét. Így az autós forgalom és ezzel együtt a környezeti terhelés is mérséklődhetne.

A civil szervezetek közül a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak képviselői is üdvözölték a terveket. Mint mondták, végre kerekesszékkel és babakocsival is bejárható lenne a terület, amire jelenleg nincs mód.

A délutáni egyeztetésre az önkormányzati képviselők kaptak meghívást, közülük a Demokratikus Koalíció, az LMP, a Fidesz és a KDNP képviselői jelentek meg. A közel kétórás egyeztetésen is tetszést aratott a terepszinten vezetett, és csak meghatározott pontokon a lombkorona szintjére emelkedő sétány terve. Az önkormányzat célja, hogy kevesebb parkoló legyen a hegyen és a hamarosan megújuló Libegővel közelítsék meg a területet az odalátogatók. A megújuló sétány lehetővé teszi, hogy a Normafa park évtizedek múlva is színvonalas és kulturált kikapcsolódást nyújtson az odalátogatók számára.

További aktualitások

Közérdekű 2020 október 14.
GEODÉZIAI FELMÉRÉS A NORMAFÁN
Közérdekű 2020 szeptember 28.
Változás a közlekedésben
Közérdekű 2020 szeptember 10.
Normafa erdőlátogatási házirend
Összes