×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Hírek

2021 január 21.

Az első havas hétvége a Normafán


A múlt heti havazásnak köszönhetően a Normafa is fehérbe öltözött, hétvégén pedig, ahogy az ilyenkor lenni szokott, sokan mentek fel a hegytetőre szánkózni, síelni, vagy egyszerűen csak megcsodálni a hófedte erdőt. A látogatók nagy száma nem érte felkészületlenül a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézményt – mondta el lapunknak Mikó Gergely igazgató.

 

A Hegyvidék Újság cikke.


– A Normafán évről évre az első havas napok vonzzák a legtöbb látogatót. Hogyan készültek a nagy forgalomra?
– Minden évben komoly erőpróbát jelent, amikor leesik az első hó. Aki csak teheti, ilyenkor szánkót, sílécet ragad, és feljön a hegyre. Erre készülve intézményünk előre egyeztetett a rendőrség, a Hegyvidéki Rendészet, a polgárőrség, valamint az elsősegélynyújtásban közreműködő Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület munkatársaival, akik az elmúlt években is komoly segítséget nyújtottak a rend fenntartásában.
– A sok látogató miatt nem volt fennakadás a gépkocsi-közlekedésben?
– A hétvégén nem tapasztaltunk a korábbi évekre jellemző nagyobb dugókat, fennakadásokat. Úgy érezzük, sokan meghallgatták a sajtón keresztül kiadott kérésünket, hogy lehetőleg ne autóval, hanem közösségi közlekedéssel jöjjenek a Normafára. A rendőröknek egyedül vasárnap kellett rövid időre elterelniük a forgalmat, amikor is torlódás miatt nem engedték az autósokat az Eötvös út legfelső, zsákutcává vált szakaszára, hanem az új Eötvös út felé irányították őket.
– Mennyire ismerik az autósok a megváltozott közlekedési és parkolási rendet?
– A parkolóhelyet keresők közül a legtöbben még a Normafa Síház irányába indulnak el, de átmenetileg itt, a síház előtt is be lehet hajtani a Konkoly-Thege Miklós út felső, zsákutcává alakított részén létrehozott parkolóba. Bevált az új parkoló forgalmi rendje: könnyen átlátható módon egy irányba, körben haladhatnak a helyet kereső autósok – nem úgy, mint a még működő, de megszüntetni kívánt síház melletti parkolóban, ahol a gépkocsik egymást akadályozzák ki- és behajtáskor.
– Szankcionálták azokat, akik szabálytalanul parkoltak?
– A Hegyvidéki Rendészet folyamatosan ellenőrizte a tilosban parkolókat, közel negyven esetben szabott ki bírságot. Ugyanakkor nem a szankcionálás volt cél, hanem az, hogy megelőzzük a szabálytalan parkolást, senki ne akadályozza mások közlekedését, és ne károsítsa a természetet. Ennek szellemében sokakat csak figyelmeztettek, hogy rossz helyen álltak meg, és átirányították őket a meglévő parkolókhoz.
– Vannak, akik nemcsak a szabálytalan parkolás, hanem önmagában a tömeg miatt is panaszkodtak a közösségi oldalakon…
– Jó dolognak tartom, hogy az emberek szép időben nem a lakásukban, a tévé előtt ülnek, hanem eljönnek sétálni a lakott terület határán lévő, népszerű kirándulóhelyre, a Normafára. Az viszont baj, hogy néhányan csak a magukénak hiszik a Normafát, és mindent megtesznek azért, hogy mások ne mehessenek pihenni, sportolni oda, ahol ennek már több mint százéves hagyománya van.
– Sokan jöttek szánkózni a hegyre, közülük azonban jó néhányan nem a számukra kijelölt Anna-réti lejtőn, hanem a sípályán csúszkáltak. Nem volt ebből baleset?
– De, sajnos, igen: egy a sípályán gazdátlanul elszabadult vasszánkó okozott balesetet. A szánkó egy édesapa vállának csapódott, amikor az utolsó pillanatban a gyermeke elé ugrott, hogy megóvja az ütközéstől. A férfinak a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület munkatársai nyújtottak elsősegélyt, akik között egy orvos is szolgálatot teljesített. Noha a polgárőrök az elmúlt hétvégén is számtalanszor szóltak a szánkózóknak, hogy tilos csúszkálniuk a meredek és veszélyes sípályán, nem mindenki hallgatott a figyelmeztetésre…
– Az önkormányzat közleménye szerint kevés hó esett a Normafán, a pályák sok helyen nem voltak alkalmasak a sportolásra. Ezen a helyzeten segítene a hópótlás?
– Ilyenkor, amikor nagyjából öt centiméternyi hó esik, gyakorlatilag a havas füvön csúszkál mindenki. Ha még tíz-húsz centiméter havat a pályákra lehetne szórni, az a növényzet és az emberek számára is jobb lenne. Reméljük, a következő években megvalósulhatnak a hópótláshoz szükséges fejlesztések.
z.

Forrás: Hegyvidék Újság

További aktualitások

Közérdekű 2021 február 09.
Balesetveszélyessé válhat a Normafa a jég miatt
Közérdekű 2021 február 09.
FELOLDVA - Lezárja a Normafát és parkolóját a Hegyvidéki Önkormányzat
Közérdekű 2020 december 04.
Kirándulóhelyek Budapest környékén
Összes

Kapcsolódó látnivalók és kikapcsolódási lehetőségek